Wortelgroenten

Wortelgroenten, de eetbare plant die onder de grond groeit, zijn er in vele soorten met elk zijn eigen voedingsstoffen. De meest bekende ondergrondse groenten zijn de aardappel en de ui en deze worden dan ook vaak gebruikt in de Nederlandse keuken.

We zetten ze een aantal van deze gezonde ondergrondse wortelgroenten hier even op een rijtje;

Aardappelen zijn veelzijdig en verkrijgbaar in zo’n 2000 verschillende rassen! Elk ras heeft zo zijn eigen voedingsstoffen, vezels en vitaminen.

Zoete aardappelen zijn, ondanks de naam, geen familie van de aardappel zoals hierboven beschreven. Het is een bataat die een hoge voedingswaarde heeft. Het is een bron van beta-caroteen, vitamine A & C en mangaan.

Bietjes of kroten zijn wortelgroenten die het meest voedingsrijk zijn. Ze bevatten nitraat, vezels, foliumzuur en mangaan.

Wortelen zijn niet alleen het bekendst, maar ze zitten ook vol vitamine A & K en beta-caroteen.

Uien bevatten een breed scala aan gezondheidsvoordelen. Ze zijn populair in veel gerechten en veel keukens. Uien bevatten veel vezels, vitamine C en antioxidanten.

(Kool)raap wordt al lang geteeld en smaken heerlijk in verschillende gerechten. Ze bevatten veel vitamine C, mangaan, vezels en antioxidanten.
Knolselderij (niet te verwarren met de raap) bevat een grote hoeveelheid fosfor, vitamine C & K.

Venkel bevat weinig calorieën, maar zit wel vol vezels, vitamine C, kalium en mangaan. De stof anehtol geeft de venkel zijn typische zouthoutachtige smaak en aroma.

Radijsjes zijn klein, maar fijn en zijn eigenlijk kleine vitaminebommetjes. Ze zitten vol voedingsstoffen, maar bevatten maar weinig koolhydraten en calorieën.

Gember helpt tegen misselijkheid en het kan ook ontstekingspijn verminderen. Lekker om thee van te zetten!

Kurkuma is familie van gember en deze wortel wordt vaak tot specerij vermalen die een heerlijke smaak en kleur geeft aan gerechten. Ook staat kurkuma bekend om allerlei gezondheidsvoordelen.

Knoflook staat ook bekend om zijn diverse gezondheidsvoordelen. Het bevat mangaan, vitamine B6 & C en het stofje allicine welke vrijkomt wanneer je de teentjes plet, kneust of fijnhakt.

Welke wortelgroente je ook kiest, elke groente heeft zijn unieke gezondheidsvoordelen. Daarom is het belangrijk om zo gevarieerd mogelijk te eten!


bron: Primeur magazine

Dit kan interessant voor u zijn:

Reacties zijn gesloten.