Aan de teelt van witlof besteden onze tuinders veel aandacht. Ze zijn twee jaar bezig om deze puike, voedzame groente in het donker te kweken. In het eerste jaar telen ze de witlofwortelen. Zodra de witlofwortelen volgroeid zijn worden ze geoogst. Vervolgens zetten ze de wortelen op en bedekken ze ze met een laag speciale aarde. In het tweede jaar worden de witlofstronkjes geoogst.
Witlof heeft een licht bittere smaak en bevat per portie (3 stronkjes) maar 46 kcal.
Er zijn tal van manieren om witlof te eten: rauw als sla, gestoomd, gesmoord en zelfs als soep of probeer dit recept voor witlofsalade met sinaasappel en kip;
Ingrediënten voor 4 personen
• 300 g gerookte kipfilet, fijne reepjes
• 5 stronken witlof
• 150 g little gem sla, gescheurd kleine stukjes
• 40 g tuinkers
• 2 sinaasappels, gefileerde partjes
Dressing
• 250 ml yoghurt
• 1 eetlepel mosterd
• ½ eetlepel gembersiroop
• Sap van ½ citroen
• Sap van 1 sinaasappel
• 2 eetlepels walnootolie
• 2 takjes verse dragon de blaadjes
• Peper en zout
Bereiding
Halveer de witlof en verwijder eventueel de bittere kern, snij in ringetjes. Meng de ingrediënten voor de dressing door elkaar. Voeg de overige ingrediënten losjes toe aan de witlof en voeg de dressing toe, meng luchtig door. Garneer met de dragonblaadjes. Presenteer er een stevig stuk brood bij.

(bron: veggipedia)