Rode kool stamppot op Oosterse wijze

Wist je dat rode kool een van de oudste koolsoorten is? Rode kool valt samen met witte kool, spitskool en savooiekool onder de sluitkolen. Let wel op met het bereiden van rode kool want de kool bevat een natuurlijke blauw/rode kleurstof die je lastig uit kleding krijgt.
Rode kool snij je in fijne reepjes en kan dan zowel rauw (bijvoorbeeld in een salade) als gekookt worden gegeten. Het bekendste recept met gekookte rode kool is in combinatie met appeltjes maar je kunt rode kool ook een Oosters tintje geven zoals in onderstaand recept;

Stamppot van rode kool en sinaasappel met Oosters getinte hamlapjes

Ingrediënten voor 4 personen
4 hamlapjes
50 gram boter
2 eetlepels ketjap
1 theelepel vijfkruidenpoeder
1 kg kruimige aardappels, geschild en gehalveerd
125 ml melk, verwarmd
400 gram rode kool, heel fijngesneden
2 sinaasappels, de rasp en het vruchtvlees in stukjes
2 eetlepels witte wijnazijn

Bereiding
Kook de aardappelen met de rasp van de sinaasappels in ongeveer 20 minuten gaar. Kook de rode kool apart in 4 minuten beetgaar. Giet de aardappelen af en voeg zoveel warme melk toe totdat een mooie puree ontstaat. Meng de rode kool met de puree en witte wijnazijn, breng dit op smaak met zout en peper en warm goed door. Bestrooi de hamlapjes met zout, peper en vijfkruidenpoeder en bak ze in 10 minuten in de boter rondom bruin en gaar. Haal ze uit de pan, voeg aan het braadvocht de ketjap en een deciliter water toe en roer de aanbaksels los. Voeg als laatste de stukjes sinaasappel toe.
Serveer de rode kool stamppot op vier borden met de hamlapjes en schep er de sinaasappeljus bij.

Dit kan interessant voor u zijn:

Reacties zijn gesloten.