Tijd om te stoven

Vandaag is het een gewone dag in november, maar vroeger stond deze dag in het teken van één van de Winterfeesten: Sint Maarten.

Zo was het voor de mensen die het wat minder breed hadden, traditie om zingend met zelfgemaakte lampionnen langs te deuren te gaan in ruil voor voedsel of snoep. Deze lampionnen werden vaak gemaakt van pompoen of koolraap.

De traditie is in de loop der jaren een beetje verloren gegaan, maar van pompoen en koolraap kunnen we vandaag de dag nog van genieten… Vooral met het recept van Legally-Brunette.

Het recept vraagt wel om wat tijd, maar het is zeker de moeite waard! Serveer deze stoof direct uit de gietijzeren pan met een heerlijke (zoete) aardappelpuree of stamppot.

Benodigdheden:

  • 1 klontje roomboter
  • 1 ui
  • 3 takjes salie
  • 500 gram stoofvlees
  • 2 teentjes knoflook
  • peper & zout
  • 1 eetlepel bloem
  • 350 gram koolraap
  • 1 winterwortel
  • 400 gram pompoen
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • 300 ml runderbouillon
  • 1/2 fles rode wijn
  • 3 takjes rozemarijn

Bereidingswijze:

Snij de ui fijn. Doe de boter in de pan en fruit de ui. Zet het vuur laag en voeg de salie blaadjes toe in de pan. Laat dit 4 tot 5 minuten staan op laag vuur.Snij het vlees in kleine blokjes. Breng het vlees op smaak met zout en peper en haal het voor je het in de pan doet nog even licht door de bloem. Je kunt kiezen voor elke bloemsoort, maar in dit recept is boekweit gebruikt.Voeg samen met het vlees ook de geperste knoflook toe en bak dit geheel zo’n 5 minuten op middelhoog vuur.Snij ondertussen de pompoen, koolraap en wortel en voeg deze toe aan het vlees, samen met de tomatenpuree en de bouillon.Laat het geheel op laag vuur sudderen met de deksel op de pan.Na een uur voeg je de halve fles rode wijn toe alsmede de takjes rozemarijn.Laat het geheel nu nog zeker 3 à 4 uur pruttelen en daarna is het stoofpotje klaar om te serveren.

Smakelijk 😋


Het hele artikel inclusief recept vind je hier: http://legally-brunette.nl/2016/12/legally-food-winters-stoofpotje-met-pompoen-en-koolraap/

Dit kan interessant voor u zijn:

Reacties zijn gesloten.