Op 3 oktober vieren wij hier in Leiden al vanaf de 16e eeuw het Leidens Ontzet gevierd.
Traditioneel wordt er op deze dag hutspot gegeten. Iedereen heeft zijn eigen recept hiervoor, maar probeer ook eens deze vegetarische versie met pastinaak;
Pastinaakhutspot met dadel-appelstroopsaus
Ingrediënten voor 4 personen
800 g kruimige aardappels
400 g pastinaak
2 winterwortels
200 ml melk
2 rode uien
100 g boter
1 rode peper
150 g dadels zonder pit
65 g gemengde noten
3 el appelstroop
200 ml appelsap
Bereiding
Schil en snijd de aardappels, pastinaak en de wortels in gelijke stukken. Breng de aardappels, pastinaak en wortels in een pan met een laagje water en een beetje zout aan de kook en kook in circa 20 minuten gaar. Giet de aardappels met pastinaak en worteld af en stoom droog. Stamp fijn met een pureestamper en roer de melk erdoor. Breng op smaak met een beetje versgemalen peper.
Smelt drie vierde van de boter in een koekenpan.
Pel en snijd de ui in halve ringen.
Halveer de rode peper in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de rode peper in stukjes.
Bak de uien en de rode peper circa 5 minuten in de boter.
Hak de noten fijn.
Snijd de dadels in ringetjes en voeg met de noten toe aan de pan met uien en peper en bak circa 3 minuten mee. Voeg de appelstroop en appelsap toe en kook de appelsap in circa 5 minuten tot de helft in zodat de saus de juiste dikte heeft. Roer de rest van de boter erdoor zodat de saus mooi gaat glanzen.
Serveren
Schep de hutspot op borden, maak een kuiltje in het midden en schep de saus erin.
https://www.24kitchen.nl/recepten/pastinaakhutspot-met-dadel-appelstroopsaus#bereidingswijze