Wist je dat je veel groenten en fruit in z’n geheel kan opeten?

Gemiddeld wordt er een derde van het eten dat voor ons is verspild. Dat is zo’n 1,3 miljard ton voedselverspilling waar we eigenlijk 3 miljard mensen van kunnen voeden. Ruimte voor verbetering dus!

Maar hoe komen we aan deze enorme voedselverspilling? Een deel van het voedsel gaat verloren in het productieproces, een ander deel aan de schoonheid van de groente of fruit en een ander deel gooien we zelf weg. We eten het niet op omdat we niet weten wat we met restjes kunnen maken of we weten niet hoe we het moeten bewaren of gooien het gewoon weg. Hartstikke zonde natuurlijk! Hieronder wat tips om deze voedselverspilling in te perken;

Aardbeien

Hoewel menig mens het kroontje van een aardbei er het liefst af halen, is het hartstikke eetbaar hoewel de smaak ietwat bitter is. De jonge blaadjes van de aardbei smaken een beetje naar spinazie. Sterker nog, er zitten veel gezondheidsvoordelen aan om de blaadjes wél te eten. Het is goed voor de maag en darmen, de blaadjes bevatten vitaminen én het zou helpen tegen artritis, omdat het de gewrichten verlicht.Maak je een aardbeien sapje of smoothie? Laat het kroontje er dus lekker op zitten!

Wortels

Ooit over nagedacht om de groene stelen van wortels op te eten? Konijnen kunnen er in elk geval geen genoeg van krijgen, maar ook voor ons zijn de groene toppen van wortels gewoon eetbaar. De toppen zitten bomvol voedingsstoffen, het is dus zonde om ze weg te gooien. Dit geldt trouwens ook voor de bladeren van bieten, radijsjes en knolraap.Snijd de toppen in stukjes en voeg ze toe aan een salade. Vind je de groene stukken te bitter? Blancheer ze dan door ze eerst kort te koken en dan in ijskoud water te weken.

Aardappelen

Net als bij heel veel groente- en fruitsoorten zitten de meeste vitaminen onder de schil van een aardappel. De aardappel en de schil zitten vol micronutriënten. De schil bevat evenveel vitaminde B (3) en C als de aardappel zelf. Daarnaast zit de schil ook nog eens boordevol ijzer, magnesium en kalium. Handig voor vega(n)s dus!

Kiwi’s

Wist je dat kiwi’s veel knapperig worden als je ze met de schil eet? Naar verluidt eten de Nieuw Zeelanders, waar de kiwi’s vandaan komen, ze ook zo. Ook hier zitten de meeste vitaminen net onder de schil. Durf jij het aan; voor een flinke dosis extra vezels, vitamine C en E?Vind je de haartjes op de kiwi iets too much? Borstel die er dan af of probeer gele kiwi’s.

Andijvie

De stengels van andijvie zien er misschien niet uit als het meest aantrekkelijke deel, maar ze zitten vol met vezels en smaken verrukkelijk. De stengels zijn redelijk hard, dus blancheer ze eerst (zoals bij de wortels staat omschreven). Breng ze erna op smaak met kruiden.

Bloemkool

Bloemkool zit bomvol vitamine, zo ook de stam. Waar je normaal de roosjes van de bloemkool er keurig afsnijdt en de stam en bladeren weggooit (in je wormenhotel?), kan je de stam voortaan gewoon opeten. Snijd de stam in dunne plakjes en kook ze mee met de rest van de maaltijd. Onze favoriet? Rooster een bloemkool in z’n geheel met wat lekkere kruiden in de oven of op de barbecue.

Pompoen

Wist je dat letterlijk élk deel van een pompoen eetbaar is? Pompoenpitten zijn inmiddels hartstikke bekend voor in je ontbijt, maar ook de bladeren, schil, de stengel en natuurlijk het vruchtvlees zijn hartstikke goed te eten.De pompoen bladeren kan je gebruiken in recepten waar ook spinazie in zit, deze bladeren hebben namelijk ook een wat bittere smaak.

Watermeloen

Zoals de naam al zegt, bevat een watermeloen ontzettend veel water; 98 procent om precies te zijn. Daarnaast bevat de grote, ronde vrucht vitamine A, kalium en magnesium. Ook het eten van de dikke, groene schil heeft flinke gezondheidsvoordelen. Uit onderzoek blijkt dat het eten van de schil van een watermeloen kan helpen tegen een lage bloeddruk, je fitheid bevordert en bij mannen zou het helpen prostaatkanker te voorkomen én hun libido verhogen.Maar nu denk je vast, ‘hoe eet je dat in hemelsnaam?’. Door de schil te fermenteren, er een gelei van maken of er stukjes af schaven voor in een rauwkostsalade. Zo gebruik je de hele watermeloen en pluk je er letterlijk alle vruchten van.

En ten slotte nog wat andere tips om voedselverspilling tegen te gaan;

  • Koop ook groente en fruit wat imperfect is
  • Kook met wat je nog hebt
  • Bewaar groente en fruit op de juiste manier
  • Doe boodschappen op maat
  • Kook op maat
  • Bewaar eten voor de volgende dag
  • Gebruik de vriezer, want de vriezer is je beste vriend!


Lees het hele artikel op: https://www.bedrock.nl/groenten-fruit-helemaal-opeten/

Dit kan interessant voor u zijn:

Reacties gesloten.