Het oog wil ook wat

Afvallen doe je niet alleen door op je eten te letten, maar ook door het juiste eetgerei te gebruiken. Omgevingsfactoren spelen namelijk óók een rol bij smaakperceptie, eetlust en portiegroottes. Geloof het of niet, de kleur van het servies bepaalt hoe ‘lekker’ we iets vinden. Zo smaakt bijvoorbeeld chocolademelk in een oranje mok zoeter en lekkerder dan in een witte mok.

Kleur:

Om af te vallen werkt eten op een rood bord het best. Rood wordt namelijk geassocieerd met gevaar en dat remt onbewust de eetlust af.

Contrast:

Een bord dat een andere kleur heeft dan het voedsel zou er voor zorgen dat we minder eten. En hetzelfde geldt voor de kleur van het tafelkleed.

Grootte:

Een bekend feit is hoe groter het bord, hoe kleiner de portie lijkt, hoe meer je opschept. De borden waaruit we nu eten zijn 5 centimeter groter dan zo’n 70 jaar geleden. Wijnglazen zijn in 300 jaar tijd wel 7 keer groter geworden!Met een kleiner bord en een kleiner glas kom je bij het afvallen dus al ver.

Eetgerei:

Het duurt ongeveer 20 minuten voordat de maag een signaal naar de hersenen afgeeft dat je verzadigd bent. Daarom kun je bijvoorbeeld rijst beter met stokjes eten. Doordat je rijst met stokjes eet, eet je automatisch langzamer dan met lepel, mes en vork. Vergelijk drie gevulde lepels met rijst maar eens met drie gevulde stokjes rijst. In die tijd heb je met normaal bestek al een behoorlijke portie naar binnen gewerkt. Als je met stokjes eet, ben je nog bezig met eten.

Gewicht:

Een zware kom met yoghurt lijkt voller van smaak dan yoghurt uit een licht plastic kommetje zo blijkt uit een experiment volgens Knack. Een plastic kommetje met yoghurt is dus niet alleen slecht voor het milieu, maar ook nog eens voor de smaakperceptie. Daarnaast waarderen we de inhoud van een kom meer omdat het een gevoel van troost geeft, en al helemaal als je de kom in je handen houdt.

Wil je meer weten over dit onderzoek? Kijk dan even op de website van MSN.com voor het hele artikel; https://www.msn.com/nl-nl/gezondheid/voeding/wijzen-je-asperges-wel-naar-rechts/ar-BBNrmEa?ocid=spartanntp

Dit kan interessant voor u zijn:

Reacties zijn gesloten.