Groente & fruit zit vol gezonde voedingsvezels

Voedingsvezels is de verzamelnaam voor een diverse groep koolhydraten en zijn belangrijke stoffen voor een gezonde spijsvertering. Ze dragen bij aan een verzadigd gevoel na het eten. Ook verminderen ze het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker. Er zijn verschillende type vezels met verschillende effecten. Belangrijke bronnen van vezels zijn groente, fruit, aardappelen, volkorenbrood en andere volkoren producten, ontbijtgranen, peulvruchten en noten.

Wil je ook je vezeliname vergroten? Hier staan een aantal tips voor jou op een rijtje;

  • Vervang wit brood, witte pasta en rijst door de volkoren variant. Volkoren bevat meer vezels, de suikerafgifte in het lichaam is beter verdeeld en het geeft een langer verzadigd gevoel.
  • Eet minimaal 250 gram groente en 200 gram fruit per dag want groente & fruit kan altijd en overal!
  • Kies vaker voor peulvruchten zoals bruine bonen, kidneybonen, linzen, kikkererwten, witte bonen, zwarte bonen, oogbonen. En omdat ze veel vezels en eiwitten bevatten zijn ze een goede vleesvervanger en verdienen daarom een plek in ieders weekmenu.
  • Eet elke dag een handje ongezouten noten. Noten zitten vol vezels, eiwitten en gezonde vetten. Eet ze tussendoor of voeg ze toe aan de salade, strooi ze over de pasta of door de stamppot.
  • Ook belangrijk: Drink voldoende, want vezels binden vocht en houden zo de ontlasting soepel. Let er wel op dat je geen dranken kiest waar suiker in zit zoals frisdrank. Kies liever voor water, koffie of thee zonder suiker.


Wil je meer weten over voedingsvezels? Kijk dan op de website van het Voedingscentrum: https://www.voedingscentrum.nl/nl/nieuws/voedingscentrum-duidt-de-gezondheidseffecten-van-vezels.aspx

Dit kan interessant voor u zijn:

Reacties zijn gesloten.